Je tuin in twaalf maanden (MAART)

geert
Berichten in topic: 21

Re: Je tuin in twaalf maanden (MAART)

Bericht door geert » 01 nov 2011, 19:42

Groenten
Voor de meeste gezinnen is het gemakkelijker om een geregelde opeenvolging van groenten te kweken dan om de oogst van één soort ineens te moeten verwerken.
Dat is alleen mogelijk als u over een diepvriezer beschikt.
Dan kan u de gehele oogst in één keer binnenhalen, wat het zaaien van bijvoorbeeld een vroege, een hoofd- en een late erwtenoogst afschaft.
Er zijn veel groenten te koop die erg geschikt zijn om in te vriezen.
Maar ook met een diepvriezer moet u een geregelde sla-oogst zien te krijgen.
Maart geeft het groene licht voor een opeenvolgend programma.
Eén ding: de handelaar heeft steeds meer snelgroeiende soorten, dus bestudeer uw catalogus goed.
Erwten bijvoorbeeld kunnen vanaf nu tot eind juni worden gezaaid.
Sla kan op zijn permanente plaats worden ingezaaid met tussenpozen van ongeveer drie weken: er kan worden gezaaid als het voorgaande zaaisel boven de grond komt.
Door de soort af te wisselen - kool, bindsla of een kruising daartussen - kunt u van een regelmatige aanvoer verzekerd zijn. Worteltjes, kervel en rapen zijn ook opeenvolgende gewassen.
Vaak is het handiger om zaailingen in een speciaal bereid kweekbed te laten groeien en ze later uit te planten.
Zodoende kan men kleine ruimten benutten; de zijkant naast een pad bijvoorbeeld, of aan de voet van struiken of mogelijk een verhoogd bed bij of tussen stolpen.
Een kweekbed heeft een betere afvoer en is warmer wanneer het wordt opgehoogd.
De grond moet fijn zijn zodat het makkelijk is om ondiepe gaten van 1 / tot 2'/, cm te maken.
Het is belangrijk dat het zaad dun wordt uitgezaaid.
Anders krijgen de zaailingen te weinig ruimte en voedsel.
De te zwakke planten krijgen lange dunne wortels die afbreken als de plant wordt verplaatst.
Echt sappige planten worden verkregen als ze snel en gemakkelijk kunnen groeien zonder vertragingen.
De plant moet een grote hoeveelheid vezelachtige wortels ontwikkelen, die in een goede wortelkluit kan worden opgetild als de plant verplaatst wordt.
Alle koolzaad, savooie kool, spruiten, broccoli-, bloemkool en groene kool kunnen op deze manier worden geteeld, evenals prei. De rijen hoeven slechts 15 cm uiteen te staan en de planten kunnen het best worden verplant als ze twee echte bladeren hebben ontwikkeld.
Het is bel;angrijk dat met groente vroeg wordt begonnen.
Nog belangrijker is dat zaad alleen wordt uitgezaaid als de gront in perfecte staat verkeert.
Zodra de grond makkelijk geharkt kan worden en gaten gemaakt kunnen worden en als er geen sterke wind staat, kan het volgende worden gezaaid:
snelgroeiende soorten van kortwortelige worteltjes, die zodra ze klaar zijn gerooid moeten worden,
koolsla, andijvie, spinazie en uien om op te slaan,
tuinbonen, vroege erwten en tenslotte pastinaak en rapen als die nog niet gezaaid waren.
Aardappelen kunnen in het warmste deel van de moestuin worden geplant.
Erwten en tuinbonen die eerder in broeibakken en kassen waren gezaaid moeten langzaam worden gehard door ze te ventileren als de dagen en nachten warmer worden.
Tegen het eind van de maand moeten ze klaar zijn om uit te planten.
Tijdens de laatste week van maart kunnen eenjarige kruiden worden ingezaaid.
Hierbij behoren struikbasilicum en zoete basilicum, bernagie, kervel, (dit kan het best opeenvolgend vanaf het begin van de maand worden gezaaid), koriander, venkel (in rijen zaaien en behandelen als pastinaak), zoete majoraan, postelein (in rijen en als spinazie) en zomer-bonenkruid.
Niet iedere tuin heeft genoeg ruimte over om er alleen groenten te planten.
Tegelijkertijd zijn er veel mensen die graag die groenten zouden kweken die zo fijn zijn in salades, vooral in de zomer, of groenten die moeilijk in de winkel verkrijgbaar zijn.
Daarom moet u een beetje vindingrijk zijn bij het creëren van zo'n plek.
In de tuin zijn veel plaatsen waar groenten bij of zelfs tussen andere planten kunnen groeien.
Sla of spinazie kunnen in een rij achter rozenstruiken worden geplant.
Pronkbonen, vooral de purper-peulige, kunnen achter in de tuin tegen driepoten groeien, of tegen een 'wigwam' van samengebonden staken.
Sla, peterselie, kervel, bieslook, worteltjes en kroten kunnen in lijnen langs een pad worden gezaaid met bloemen of vaste kruid- planten erachter.
Telkens opkomende groenten zoals de Zwitserse kool en de ëikbladige saladekomsla kunnen in groepjes tussen bloemen groeien en daar blijven tot het eind van de zomer.
Maak de grond nu gereed voor groenten die later moeten worden uitgezaaid.

geert
Berichten in topic: 21

Re: Je tuin in twaalf maanden (MAART)

Bericht door geert » 01 nov 2011, 19:43

Watertuinen
Welke lenteboden er in de rest van de tuin al zijn, in de vijver is er nog weinig te bespeuren, afgezien van de bladgroei op de dotterbloem,
en de rozige nieuwe scheuten van het gestreepte gras, AfbeeldingGlyceria specrabilis variegata.
Hiertussen kan men lange slierten paddendril aantreffen.
Zij verschijnen gewoonlijk twee weken later dan kikkers.
Als er verder weinig in de vijver is dat de aandacht vraagt, bestaan er zeker mogelijkheden om de grond er omheen te verfraaien of te verbeteren.
Bij helder weer kunnen deze en de volgende maand rotsplanten en dwergconiferen worden geplant, evenals de in februari genoemde moerasplanten.
Als een onregelmatig gevormde vijver wordt aangelegd, wordt de vrijgekomen grond aan de kant opgeworpen als de basis voor een steenpartij.
Dat is een oplossing voor de vraag 'wat doe je met de grond?' en schept tegelijkertijd een gelegenheid om een watervalletje vanaf de stenen te maken.
De eenvoudige mechanismen die hiervoor nodig zijn worden bij november beschreven.
Er kan nu even kort worden ingegaan op de rots- en kruipplanten die bijzonder geschikt lijken om bij het water te planten, omdat hun kruipende groei over de stenen de beweging van het water herhaalt en aanvult.
Planten als de Afbeeldingaubretïa, Afbeeldingalyssum, AfbeeldingCampanula poscharskyana en AfbeeldingCampanula 'Birch Hybrid',
AfbeeldingHelianthenums, AfbeeldingPhlox temiscaming, AfbeeldingSaponaria ocymoides en AfbeeldingThymus serpyllum albus zullen, als ze nu geplant worden, de stenen snel bekleden met aangroei en levendige kleuren.
Ze worden prachtig aangevuld met het donkere groen van de AfbeeldingDryas octopetala en coniferen als de AfbeeldingJuniperus sabina repandens en de AfbeeldingCotoneaster dammeri, een stevige heester met liggende, contourverzachtende stelen, rondt het seizoen af met helderrode bessen.
Ook daar waar geen stenen zijn, kunnen veel van deze planten groeien om gaten in de tegels te vullen, in het water te hangen of hoeken te verzachten en verbergen.
'Oeverplanten' is een term, die wordt gebruikt voor alle planten die in de vijver niet goed groeien, maar wel veel water nodig hebben in de zomer.
Daarom vinden ze de omstandigheden aan de oevers van natuurlijke meren en beken ideaal.
De grond om een kunstmatige vijver, die geen contact heeft met het water voorziet niet in de vereiste hoeveelheid water (tenzij daarvoor speciale voorzieningen worden getroffen).
Daarom zijn de volgende planten voornamelijk bruikbaar langs een meer of riviertje.
Slechts weinig tuinen hebben plaats voor de meest indrukwekkende waterplant, de Gunnera manicata, met bladeren met een omvang van 2,5 meter op stelen van 2 meter, maar een kleinschaliger effect kan worden verkregen door sierrabarbers als de Rheum palmatum en Rheum emodi.
Zowel hosta's als rodgeria's hebben mooie bladeren en geven het oase-achtige effect dat de watertuin nodig heeft, zonder te veel plaats te vragen.
Opvallend tussen bloeiende oeverplanten zijn de variëteiten van de Iris sibirica en Iris kaempferi, vooral de Higosoort van de laatste die grote, veelal dubbele bloemen heeft.
Primula's zijn andere onschatbare nattegrond planten, vooral op beschaduwde plaatsen waar de kandelaar-soorten een schitterend effect geven.
De Primula bulleyana (lichtgeel- oranje), Primula japonica (karmozijnrood), Primula pulverulenta (roze tinten) en Primula sikkimensis (geel) zijn erg mooi.
De dubbele moerasgoudsbloem (Caitha pa- lustris plena) groeit in natte grond èn in water en bloeit van maart tot mei.
Een opvallende plant voor de uiterste waterrand is de lysichitum.
Zijn 60 tot 90 cm hoge bloemschede met een kap als een geweldige Aâronskelk, die wit of geel kan zijn, verschijnt in april.
Andere goede oeverbewoners die de moeite van het opzoeken in de catalogus waard zijn, zijn de astilbe, aruncus, daglelie, kattestaart, maskerbloem, miscanthus, peltiphyllum en trollius, evenals varens als osmunda en matteuccia.
Treurwilgen met hun afhangende bladeren en twijgen met een hoogte van 15 meter moeten in de parken en aan de singels blijven waar ze thuishoren.
De Salix wehrhahnii, die nauwelijks 1,5 meter hoog wordt en vol zit met aprilkatjes, is geen treurboom, maar een veel betere keus voor de moderne tuinier.
Er is maar een plant die deze maand in de vijver kan worden geplant, de Hottonia palustris, het waterviooltje.
Het heeft zachtgroen ondergedompeld gebladerte en kolven van bleeklila bloemen boven water.
Het is een temperamentvolle plant, die soms na het planten voor een jaar verdwijnt, en een lastpost voor de leveranciers, omdat hij zelden tegelijk met andere zuurstofproducerende planten kan worden geplaatst.
Maar hij is de moeite waard en moet nu worden geplant als hij verkrijgbaar is.
Als dat nu niet het geval is, bestel hem dan voor oktober, wanneer hij weer kan worden geplant.
Laatst gewijzigd door geert op 01 nov 2011, 20:59, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Truus uit Breda
Berichten in topic: 1
Berichten: 14208
Lid geworden op: 23 okt 2011, 22:18
Locatie: Breda

Re: Je tuin in twaalf maanden (MAART)

Bericht door Truus uit Breda » 01 nov 2011, 20:48

Ik vind dit ook een prachtig en informatief topic.

Geert ik heb een vraagje.....Mijn buxus in de voortuin krijgt gedeeltelijk roood-bruine bladeren en een collega op het werk zei mij dat het met schimmel te maken had. Weet jij soms hoe dat komt....en wat ik het beste kan doen?

Groetjes Truus.
Afbeelding

"Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is"

geert
Berichten in topic: 21

Re: Je tuin in twaalf maanden (MAART)

Bericht door geert » 01 nov 2011, 21:51

Hallo Truus,

Ik heb je een pb'tje gestuurd i.v.m. je vraag.
Ook op de afdeling vragen en reacties heb ik geantwoord.

geert
Berichten in topic: 21

Re: Je tuin in twaalf maanden (MAART)

Bericht door geert » 01 nov 2011, 23:18

Dieren in de tuin
De trek van wintervogels naar het noorden heeft zijn hoogtepunt in maart en tegen het eind van de maand zullen de meeste zomergasten weer aangekomen zijn.
De vogels die hier in februari kwamen, zijn nog iets naar het noorden verhuisd en hebben plaats gemaakt voor de zwaluwen en goudvinken die van Afrika komen gevlogen.
In de tuin zorgt dit voor een gezond evenwicht tussen insekteneters en insekten - de maatregel van de natuur om de insektenbevolking beperkt te houden tot welzijn van planten en tevredenheid van de tuinier.
De vogels die gebleven zijn - mezen, roodbors jes, sommige lijsters, merels en spreeuwen fladderen rond op zoek naar nestmateriaal.
De lijsters en roodborstjes hebben voor het eind van de maand al een stel hongerige magen te voeden.
Maak, in voorbereiding op het broedseizoen nestkastjes schoon en repareer ze.
Wilt u nieuwe nestkastjes aanbrengen, hang ze aan de noordkant van bomen zodat de zon er niet in schijnt.
De vele muizen, veldmuizen en spitsmuizen verlaten hun hollen om weer rond te scharrelen.
Daardoor hoeven de uilen weer minder ver te vliegen voor hun eten en hebben minder tijd nodig om op jacht te gaan.
De muizen waar de uil op jaagt, houden geen echte winterslaap maar verschuilen zich in de winter op beschermde plekjes.
De uilen die de tuin als jachtgebied gebruiken, zijn voornamelijk de steenuil en de bosuil.
De steenuil wordt minder vaak gezien dan de schuur- en bosuil omdat hij schuw is.
De bosuil is de echte lawaaimaker van de familie.
Maar ook zijn kleinere familieleden hebben een aanzienlijke vocabulaire van gillen, kreten en fluiten tot hun beschikking.
Uilen, buizerds, wezels, hermelijnen, vosse en andere dieren slagen er meestal in de knagende bevolking van de tuin klein te houden.
Een paar jaar kunnen ze in aantal toenemen tot hun jagers weer een eind maken aan hun overbevolking.
Onder de grond, tussen het ongedierte, kruipt de mol.
De gangen en hopen, die de tuin beschadigen en planten omverwerpen, zijn niet de woning van de mol. De gangen worden gemaakt om zijn eeuwigdurende honger te stillen.
Zijn echte huis is een grote, hal ronde heuvel van 45 cm hoog en 60 cm in doorsnee.
Daarin is een netwerk van tunnels en gangen waarin de mollen in maar paren.
In enkele delen van het land (maar soms verbazend dicht bij huizen) trekt de das in het huis van de mol en bekleedt de gangen met varens voor de jongen die in het begin van deze maand zijn geboren.

Janet
Berichten in topic: 21

Re: Je tuin in twaalf maanden (MAART)

Bericht door Janet » 13 mar 2012, 17:15

Wow... als je dit allemaal zo leest, dan is het best al wel druk in maart, in de tuin! :shock:

Gebruikersavatar
waterloper
Berichten in topic: 2
Berichten: 4028
Lid geworden op: 24 okt 2011, 17:01
Locatie: Winschoten

Re: Je tuin in twaalf maanden (MAART)

Bericht door waterloper » 30 apr 2012, 08:01

Je bent de katten vergeten in de tuin ik heb er veel last van.
Volgens mij wel een stuk of 4.
Gr. Antjo
Rust roest is niet aan mij besteed.

geert
Berichten in topic: 21

Re: Je tuin in twaalf maanden (MAART)

Bericht door geert » 01 mei 2012, 23:12

Wil je een goede tip tegen kattten?

Zet twee ganzen in je tuin.
Er komt geen kat meer in je tuin.

Je kan ook naar de dierentuin gaan en daar vragen om tijgermest.
De een beetje vertrooien op plekken waar de katten vaak komen.
Ze blijven echt wel uit je tuin

Gebruikersavatar
waterloper
Berichten in topic: 2
Berichten: 4028
Lid geworden op: 24 okt 2011, 17:01
Locatie: Winschoten

Re: Je tuin in twaalf maanden (MAART)

Bericht door waterloper » 01 mei 2012, 23:28

De twee ganzen die kunnen er ook wat van Geert, dat wordt hem niet.
Om aan tijgermest te komen lijkt mij ook niet zo makkelijk.
Ik denk dat ik er mee moet leven, ik kan je wel vertellen als ze mij zien zijn ze weg.
Maar wel bedankt voor de tip.
Gr. Antjo
Rust roest is niet aan mij besteed.

geert
Berichten in topic: 21

Re: Je tuin in twaalf maanden (MAART)

Bericht door geert » 03 mei 2012, 22:49

Als de tuin niet te groot is kun je ook een waterslang gebruiken die onder druk staat.
Dus met de kraan open maar op de stop.
Haal je dan de hendel over om op die ver..... kat te richten spuit je hem flink nat.
Na een keer of 2 komt ie niet meer terug.... :jemineetje:
Maar zou je misschien kunnen reagereren op de daarvoor bestemde plek?
VRAGEN EN REACTIES OP DE TUIN IN 12 MAANDEN!
Bij voorbaat bedankt.
Dan hoef ik niet alle maanden door te spitten. :jemineetje: :sa_naughty: :eusa_doh: ;)

Plaats reactie