125 gram suiker
1 kleine rode chilipeper, zonder zaad en fijngehakt
1 theelepel vissaus
80 gram ongezouten pinda’s, licht geroosterd en grof gehakt
1 komkommer, ongeschild, zonder zaad, in kleine blokjes
Doe de azijn en suiker in een kleine steelpan met 125 ml water.
Breng dat aan de kook, draai het vuur laag en laat het mengsel 5 minuten pruttelen.
Laat het afkoelen en roer dan de chilipeper, vissaus, pinda’s en komkommer erdoor.
lekker bij het onderstaande recept
Panang curry met rundvlees
2 eetlepels plantaardige olie
2 eetlepels panang curry pasta (b.v. van Mae Ploy )
700 gram rundvlees, in repen
185 ml kokosmelk
1 eetlepel vissaus
1 eetlepel palmsuiker
3 eetlepels tamarindepuree
2 limoenblaadjes, fijngesneden (om te garneren)
halve grote rode chilipeper, zonder zaad en julienne gesneden (om te garneren)
Bereiding
Verhit de olie in een steelpan of wok en roerbak de currypasta 2 minuten op matig vuur,
of tot de geur vrijkomt
Voeg het vlees toe en roerbak 5 minuten.
Voeg bijna alle kokosmelk, de vissaus, palmsuiker en tamarindepuree toe
en draai het vuur laag.
Laat het geheel onafgedekt 5 tot 7 minuten pruttelen.
Hoewel dit een droge curry moet zijn,
kunt u eventueel tijdens de bereiding nog wat water toevoegen als u dat nodig vindt.
Breng eventueel de curry nog wat op smaak met zout en peper.
Persoonlijk vind ik het ook altijd smakelijk
om wat gebrande ongezouten pinda's en grof gehakt aan de curry toe te voegen.
Schep de curry in een grote kom en schenk het restant kokosmelk erover.
Bestrooi hierna de curry met de fijngesneden limoenblaadjes en de reepjes chilipeper.
